ΠΑΠΠΟΥ-ΑΜΕΡΙΚΗ-186x300

Ο Ιωάννης Φειδάς (1885-1978), το 1919, ξεκίνησε τη κατασκευή χειροποίητων δερμάτινων υποδημάτων στηv Καλαμάτα Μεσσηνίας, με τον ερχομό του από τη δωδεκάχρονη παραμονή του στην Αμερική, ως μετανάστης, όπου και ολοκλήρωσε την τέχνη του παπουτσιού.

Έβαλε τα πρώτα θεμέλια δημιουργώντας μεγάλη πελατεία και ξεχωριστό όνομα στην τοπική κοινωνία.

Αργότερα ο γιος του Δημήτρης Φειδάς, έχοντας μεγάλο ταλέντο στις καλές τέχνες και τη ζωγραφική έμαθε το σχέδιο, τηv τέχνη και τη δημιουργική κατασκευή, του παπουτσιού και έγινε ακόμα καλύτερος από τον πατέρα του.

Όπως λέει ο Καζαντζάκης <<το τρίτο χρέος, να παραδώσεις στο γιο τη μεγάλη εντολή να σε ξεπεράσει.>>

ΔΗΜΗΤΡΗΣ-ΦΕΙΔΑΣ-1934-236x300Μετά τον Β΄ Παγκόσμιο πόλεμο, ο Δημήτρης Φειδάς ξεκίνησε πάλι από το μηδέν αφού τα πάντα είχαν καταστραφεί στον Ελλαδικό χώρο. Έτσι, μαζί με τη γυναίκα του Μαρία Φειδά (το γένος Σωτηρόπουλου), μια πανέξυπνη και δυναμική προσωπικότητα, μετακόμισαν στην Αθήνα (στη περιοχή του Ψυρρή, στέκι όλου του κλάδου της εποχής), όπου κι άνοιξαν τη πρώτη τους μικρή Βιοτεχνία.

Εκεί εργάστηκαν σκληρά και δημιουργικά κάνοντας ένα σεβαστό όνομα στο κλάδο της υποδηματοποιίας. Στη συνέχεια η κόρη τους Μίνα, μεγαλωμένη μέσα σ’ αυτές τις σκληρές και δύσκολες συνθήκες απέκτησε γνώσεις, εμπειρίες κι αντοχές, κάνοντάς την ενεργό και πολύτιμο “συνεργάτη”, στην ανοδική πορεία των γονέων της.

Η Μίνα Φειδά παντρεύτηκε τον Γιάννη Νταή, έναν άνθρωπο εργατικό, οραματιστή, με σύγχρονες για την εποχή αντιλήψεις, ο οποίος έβαλε όλες του τις δυνάμεις για τη πρόοδο της τότε Βιοτεχνίας.

ΓΙΑΝΝΗΣ-ΝΤΑΗΣ-211x300Μετά από πολλά χρόνια σκληρής δουλειάς και στερήσεων, χτίστηκε το πρώτο ιδιόκτητο εργοστάσιο (1961) στη Λαμπρινή (Άνω Πατήσια),σε ένα οικόπεδο που είχε αγοραστεί για να γίνει σχολείο της κόρης τους, σάν ένα όνειρο που έμεινε ανεκπλήρωτο, κι έτσι η μικρή Βιοτεχνία εξελίχθηκε σε μια μικρή Βιομηχανία, με αρκετούς εργαζόμενους και σύγχρονα για την εποχή μηχανήματα, με αποτέλεσμα την αύξηση της παραγωγής ποιοτικών υποδημάτων και την επέκταση της πελατείας Πανελλαδικά.

Το 1968 η εταιρεία εξελίσσεται σε Ανώνυμη, με τον διακριτικό τίτλο ΄΄Δ.Ι. ΦΕΙΔΑΣ Α.Ε.΄΄ , μορφή που έχει έως σήμερα.

Από το 1970 έγινε εξαγωγική εταιρία στην Ευρώπη και πολύ αργότερα στην Ρωσία, στην Αμερική και στην Αγγλία.

Το 1974 χτίζεται το δεύτερο ιδιόκτητο εργοστάσιο στις Αχαρνές, πολύ μεγαλύτερο και πιο σύγχρονο, σαν αποτέλεσμα της συνεχούς ανόδου της ζήτησης των υποδημάτων της εταιρείας. Εκεί, η Δ.Ι. ΦΕΙΔΑΣ Α.Ε γιγάντωσε την παραγωγή και την πελατεία της (5.000 ζεύγη/ημέρα- 800 πελάτες), όχι μόνο στην Ελλάδα αλλά και σε πολλές άλλες χώρες. Άρχισαν μεγάλες εξαγωγές κυρίως στη Γερμανία, Ρωσία και Αγγλία, κάνοντας την εταιρεία τη μεγαλύτερη παραγωγική Βιομηχανία του κλάδου.

Η Μίνα και ο Γιάννης Νταής απέκτησαν δύο γιούς. Τον Δημήτρη και τον Παναγιώτη . Ο πρώτος ακολούθησε από μικρός τον κλάδο των Μαθηματικών και σήμερα είναι Καθηγητής Πανεπιστημίου στα θεωρητικά Μαθηματικά. Ο δεύτερος, Παναγιώτης, ακολούθησε τον Οικονομικό κλάδο με εξειδίκευση στις αγορές (Marketing). Από μικρός, ο Παναγιώτης, βρισκόταν κοντά κι ύστερα μέσα στη δουλειά των γονέων και των παππούδων του και ουσιαστικά αποτελεί τη τέταρτη γενιά της εταιρεία Δ.Ι. ΦΕΙΔΑΣ Α.Ε.

Το 1990 πεθαίνει από βαριά αρρώστια ο Γιάννης Νταής και η Μίνα Φειδά- Νταή αναλαμβάνει την ευθύνη της Εταιρίας στην οποία μετά τις σπουδές της στην κοινωνιολογία, ήταν συνεχώς συνοδοιπόρος στον πατέρα της, στην μητέρα της και στον άνδρα της .

Η-ΟΜΑΔΑ-ΤΗΣ-ΦΕΙΔΑΣ-ΑΠΟ-ΤΟ-1990-ΕΩΣ-ΣΗΜΕΡΑ-198x300Τo 2006, η πρόεδρος της εταιρίας Μίνα Φειδά Νταή, μαζί με την ομάδα της Διοίκησης του εργοστασίου και μετά από 6-7 χρόνια ανοδικής πορείας της ζήτησης του προϊόντος boxer, αποφάσισαν να χτίσουν το τρίτο παραγωγικό εργοστάσιο της Δ.Ι. Φειδάς Α.Ε. στη ΒΙΠΕ (βιομηχανική περιοχή) Αχαρνών.

Η πρόεδρος θεώρησε σκόπιμο για την απόκτηση ακόμα μιας εμπειρίας του Διευθύνοντος Συμβούλου Παναγιώτη Νταή μετά τις Πανεπιστημιακές του σπουδές, να αναλάβει το χτίσιμο του 3ου ιδιόκτητου εργοστάσιου που έχει την δυνατότητα παραγωγής 8500 ζευγών την ημέρα με τα πιο σύγχρονα μηχανήματα και με συνθήκες πολύ καλής ανθρώπινης διαβίωσης στους χώρους παραγωγής και γραφείων. Κι έτσι εξασφαλίστηκε χώρος παραγωγικός για τις εξαγωγές των προϊόντων της εταιρίας.

Στα εγκαίνια του Νέου εργοστασίου το 2010 είχε αρχίσει η οικονομική κρίση στην Ελλάδα και όχι μόνον. Όμως παρόλη τη μείωση της οικονομικής ευχέρειας στην Ελλάδα, το εργοστάσιο εξακολουθεί να παράγει με όσες δυνατότητες του αφήνουν οι συγκυρίες της εποχής, και περιμένει νομοτελειακά το αυριανό ξημέρωμα, με την συμβολή της ομάδας, των εργαζομένων, των πελατών, των προμηθευτών και τώρα της εξωστρέφειας και πάλι.

Ήδη έχει αρχίσει η ζήτηση από Αυστρία, Γερμανία, Ρωσία και περιμένουμε την ομαλοποίηση του Χρηματοοικονομικού Προβλήματος της Χώρας μας, για ένα δυνατό εξωστρεφή άνοιγμα της παραγωγής μας.